Læserbrev, JV, d. 24.2.2021

Jørgen Thorup, Bredgade 69, Alslev

I forlængelse af læserbrevet kan ses svaret fra Preben Friis Hauge (V)

Med nogen undring læser jeg Preben Friis-Hauges læserbrev i JydskeVestkysten den 20. februar 2021. Hvorfor sår Preben Friis-Hauge tvivl om, om det er Niels Christiansen selv, der har skrevet læserbrevet i JydskeVestkysten den 19. februar 2021?

En del af Preben Friis-Hauges læserbrev er ligegyldigheder om definitionen på udkast og forslag. Hvis jeg forudsætter, at man har en grund på 2500 m2, kan der bygges 375 m2 på grunden. Det kan godt være, at det er 155 m2 mindre end nu; men er det det, der skal diskuteres?

“Vi er vel mange borgere i Varde, som har svært ved at forstå, hvorfor der skal bygges minihoteller med plads til 25 personer i Blåvand.”

Som jeg forstår Niels Christiansens læserbrev, ønsker han ikke sommerhuse på 375 m2 med plads til 25 personer. Så er det vel ligegyldig om størrelsen er 155 m2 mindre end ud fra nuværende regler.

Vi er vel mange borgere i Varde, som har svært ved at forstå, hvorfor der skal bygges minihoteller med plads til 25 personer i Blåvand.

Når man en sommerdag kører en tur til Blåvand Fyr, er der rigelig med trafik. Jeg synes, Varde Kommune skulle have lært lidt af problemerne ved Tirpitz Museet, inden Fyrvej skal tage mere trafik.

Uden at have den faglige viden, undrer det mig, hvis det ikke er problematisk, at der i et begrænset område etableres flere nedsivningsanlæg, som hver skal kunne håndtere spildevand fra 25 personer. Det kan vel kun medføre en eller anden form for grundforurening. Hertil kommer et kæmpe problem med affaldshåndtering fra husene.

Jeg kan være bange for, at hvis lokalplanerne tillader disse store huse, gentager Tirpitz problemerne sig, hvor naboerne føler sig rendt over ende med det nuværende flertal i byrådet.

 

Mere fakta på bordet

Preben Friis-Hauge (V), formand for Varde Kommunes Plan- & Teknikudvalg, Søndergade 18, 6862 Tistrup, svarer:

Jeg er glad for, at Jørgen Thorup skriver sit læserbrev. Jeg sår ikke tvivl om, hvorvidt det er Niels Christiansen, der selv har skrevet sit eget læserbrev. Jeg skrev: ”Jeg må antage, at da læserbrevet er skrevet af Niels Christiansen selv, så mener han, …….”.

Jørgen Thorup synes ikke, der skal bruges tid på at tale om ”udkast” eller ”forslag”. Jeg kan godt følge ham et stykke hen ad vejen, men forskellen på de to ord er i praksis, om et sommerhus må være 490 m2 eller 335 m2 og mindre. Det er vel en betydelig forskel.

Der ud over anfører Jørgen Thorup, at der kan bygges 375 m2 sommerhus på en grund, der er 2.500 m2. Der er ingen tal i sagen, der tillader større huse end 335 m2, og 335 m2 er kun gældende for seks procent af sommerhuse i Blåvand.

Jeg gætter på, at Jørgen Thorup regner med at bygningsreglementets 15 procent bebyggelsesprocent er gældende, men det er den ikke alle steder i Blåvand. Venstres og Socialdemokraternes forslag, der blev sendt i høring, satte reelt bebyggelsesprocenten ud af kraft flere steder i Blåvand netop for at imødekomme indsigelserne om at undgå meget store sommerhuse.

Jørgen Thorup har en god pointe omkring infrastruktur. I første omgang har byrådet sagt ja til, at der samlet bruges 47,6 millioner kroner i perioden 2021-2024 på Blåvands Trafik- og Masterplan. Jeg er enig med Jørgen Thorup i, at der også på et tidspunkt bør ses på mulighederne for at forbedre Fyrvej.